نشا حلقههای میانی پیشرفت
نویسنده: سید اویس میراسماعیلی و همکاران
«نشاء پیشرفت» عنوان کتابی به نویسندگی سید اویس میر اسماعیلی است. این کتاب توسط انتشارات عصر پیشرفت به چاپ رسیده است. کتاب «نشاء پیشرفت» در سال ۱۴۰۱ و در نوبت چاپ اول در۵۰۰ نسخه منتشر شد. قیمت نهایی این کتاب ۷۰۰هزار ریال معادل ۷۰هزار تومان است. کتاب«نشاء پیشرفت» در ۱۰۳ صفحه و ۲۳ عنوان سرفصل تنظیم و چاپ شده است. عنوان بلند کتاب بعد از نشاء پیشرفت کلمات نقش، شایستگی و انتظارات حلقه های میانی پیشرفت را نیز در بر میگیرد. در قسمت خلاصه این کتاب میخوانیم: «در راستای بیانات امام خامنه ای مبنی بر افزایش سرعت جریان پیشرفت در کشور و همچنین نقش آفرینی گروههای مردمی از همه مهمتر به دوش کشیدن بار پیشرفت توسط حلقه های میانی، بر آن شدیم تا شبکه مفاهیم پیشرفت از نگاه امامین انقلاب اسلامی و ویژگی های حلقه های میانی که قرار است پیشرفت همه جانبه را رقم بزنند، احصا نماییم. در همین راستا میبایست اصل همیشگی یعنی شایستهسالاری را مبنا قرار دهیم.»
در بخش دیگری از خلاصه کتاب آمده است: «هدف اصلی این پژوهش شناسایی نقش ها و شایستگیهای حلقه های میانی می باشد. برای رسیدن به این هدف از مدل ابتکاری استفاده شد که شایستگیها از نقشها و انتظارات نقش استخراج می شود.» کتاب درمورد روش جمعآوری اطلاعاتش چنین توضیح می دهد:«روش این پژوهش از نوع کیفی است که با برگزاری جلسات تخصصی با خبرگان و دست اندرکاران عرصه تدوین اسناد راهبردی و با استفاده از روش گروه کانونی صورت گرفته است.» امروز و با احتساب هزینه های کاغذ چاپ و گرانی انتشار کتاب در بسیاری از موارد این سوال پیش میآید که علت نگارش چنین کتابی و یا کتاب های مشابه چیست؟
نگارنده در قسمت مقدمه و ضرورت پژوهش این سوال را به خوبی پاسخ می دهد. او ابتدا حدیثی از پیامبر نقل می کند. کتاب روایت را اینگونه بیان میکند:«در فتح مکه پیغمبر یک جوان ۱۹ ساله را حاکم مکه گذاشتند. پیغمبر مکه را که فتح کردند، لازم بود حاکم یا فرمانداری آنجا بگذارند. این همه پیرمردها و بزرگان بودند، اما پیغمبر یک جوان ۱۹ ساله را منصوب کرد. بعضیها اشکال کردند که آقا این سنش کم است، چرا او را گذاشتید؟ طبق این روایت پیغمبر فرمود: « لایحتج محتج منکم فی مخالفته بصغر سنه» کسانی که با انتصاب این شخص برای فرمانداری مکه مخالفند، استدلالشان را این قرار ندهند که چون سنش کم است؛ جوان است؛ این استدلال، استدلال درستی نیست. یعنی اگر استدلال دیگری دارید، خیلی خوب، بیاید بگویید؛ اما کم بودن سن، جوان بودن، استدلال درستی نیست.» سپس درباره شایستهسالاری سخنان رهبر معظم انقلاب را بیان می کند و میگوید:«آن کسی که بزرگتر است، لزوماً برتر نیست؛ بلکه آن کسی که برتر است، در واقع بزرگتر است. افضل، یعنی شایستهتر. این شایستهسالاری است؛ خوب اینها باید رعایت شود. در همه نظامات جمهوری اسلامی، در قوه مجریه، در قوه مقننه، در قوه قضاییه، در نیروهای مسلح، در نهادهای گوناگون، این اصل شایستهسالاری باید رعایت شود. شایسته گزینی؛ گزینش باید بر طبق معیار ها و صلاحیت ها باشد، نه بر طبق امیال و چیزهای شخصی. این در اسلام خودش یک اصل است.
تمام این تغییرها و تبدیلهایی که در اسلام وجود دارد بر اساس این است.» نگارنده در ادامه با توجه به این بیان رهبر معظم انقلاب و اتکا به منابع روایی و تاریخی که بخشی از هویت اصلی ما را تشکیل میدهد، اعتقاد خود را چنین بیان میکند: «برای انجام هر کاری نیازمند به کارگیری کارگزاران مناسب آن هستیم. مبنای انتخاب، انتصاب و به کارگیری کارگزاران چه به صورت فردی و چه به صورت عمومی، نظام شایستهسالاری است.» نویسنده در پایان نیز علت نگارش چنین کتابی را اینگونه توضیح می دهد: «بر اساس مفهوم «شایستهسالاری» ما نیازمند تدوین «نشا حلقههای میانی پیشرفت» بر اساس مولفههای سه گانه؛ نقش، شایستگی و انتظار؛ هستیم و نوشتار حاضر در تلاش است تا به این مهم پرداخته و زمینه انتخاب و تعامل درست با کنشگران مردمی اعم از؛ هسته های عمومی، تخصصی، پیشرفت و حلقه های میانی را فراهم نماید.» کتاب«نشاء پیشرفت» سپس به ادبیات نظری نقش، شایستگی و انتظارات(نشا) می پردازد. در گام بعد تعریف و عرصه های کنش حلقههای میانی براساس استخراج از سند بالادستی و همراهی خبرگان این حوزه تدوین شده است. در ادامه انتظارات نقش و شایستگی ناظر به حلقه های میانی و روش تدوین آنها برای مخاطبین تشریح می گردد. یکی از محاسن کتاب «نشاء پیشرفت» استفاده از شکل و جدول است.
کتاب سعی دارد با استفاده از انواع جداول و شکل های متنوع مباحث سنگین و ثقیل خود را به ساده ترین صورت ممکن برای خواننده قابل فهم کند.در سخن آخر کتاب«نشاء پیشرفت» آمده است:« بعد از تهیه و تدوین این کتاب می بایست برای قسمت شایستگیها، سنجههای مربوطه طراحی شود. یعنی مشخص شود اگر بخواهیم این شایستگی را بررسی کنیم دقیقا باید چه مواردی را مشاهده کنیم.
به عبارت دیگر اگر کنشی را که در حلقه میانی معرفی شده، مشاهده کنیم، میگوییم که شایستگی مدنظر را دارد. به این موارد کوچک که ما را به شایستگیها دلالت میکند، سنجه گفته می شود.»
«در نهایت پس از تهیه سنجه میبایست مدل ارزیابی طراحی شود. لذا باید ابزارهای ارزیابی هر سنجه را طراحی نمود. یعنی برای دیدن این سنجه از چه ابزاری و با چه روشی باید استفاده شود؟ پس از طراحی تمامی ابزارها به تهیه سناریو به کارگیری ابزارهای پرداخته خواهد شد و در نهایت با اجرای سناریو در طی یک دوره، به مرحله آخر یعنی تهیه کارنامه برای حلقه میانی دست خواهیم یافت.» در پایان نگارنده نوید چاپ کتاب دیگری با عنوان «نبرد پیشرفت» با تلاش مجموعه «هم پا» و در جهت تدوین الگوی ارزیابی کنشگران مردمی پیشرفت را میدهد. فهرست منابع کتاب«نشاء پیشرفت» شامل ۲۳ عنوان کتاب، مقاله و مجله به زبان فارسی است و در پایان شش عنوان کتاب به زبان انگلیسی نیز در فهرست منابع و ماخذ کتاب آورده شده است.
شما می توانید از طریق تماس با شماره تلفن ۰۹۱۰۶۵۱۳۳۳۰ یا لینک زیر اقدام به تهیه این کتاب نمایید
دیدگاهتان را بنویسید