فعالیت‌های مجموعه شرکت «کاوشگران سپهر ارتباطات هوشمند» معروف به «بتا» پیرامون «علوم انسانی مهندسی» است که دانشجویان و فارغ‌التحصیلانی را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا از رشته‌های جامعه‌شناسی، علوم سیاسی، ارتباطات و رشته‌های فنی مهندسی تحصیل‌کرده در دانشگاه‌های معتبر کشور گرد هم جمع کرده است. از این حیث شرکت بتا دارای یک «سرمایه منابع انسانی» قدرتمندی است که چه در حوزه بیگ‌دیتا و چه خارج از آن قابل بهره‌برداری است.

حوزه فعالیت بتا مرتبط با «بیگ دیتا» و «شبکه‌های اجتماعی» است و عمده فعالیت‌ها روی مجموعه‌هایی است که دارای کلان‌داده و شبکه اجتماعی هستند. در حوزه بیگ‌دیتا از تصویری که از یک سازمان به وجود می‌آید تا تحلیل افکار عمومی فعالیت می‌کند.

روی این اصل هرکجا بیگ‌دیتایی وجود داشته باشد، امکان حضور بتا هم هست! به‌خاطر همین روی داده‌های جمعیتی، متن فیلمنامه‌ها، داده‌های فروشگاهی و … پروژه‌هایی را انجام داده یا در حال تکمیل آن است.

مثلاً یکی از هشداردهندگان اصلی درباره غائله‌ای که در خوزستان به‌خاطر مسئله «آب» برپا شد، بتا بود که در گزارش سال گذشته خود در حوزه محیط زیست و بحران آب مفصل در این‌باره صحبت کرده و اتفاقاً گفته بود که ظرفیت تبدیل به ناآرامی را دارد. این گزارش‌ها حتی به دست آقای رئیسی هم رسید. خیلی از خروجی‌های بتا جنس تجاری ندارند، چون ماهیت آن، پژوهشی است.

بتا یکسال است فعالیت خود را به‌صورت حرفه‌ای آغاز کرده است. بیش از 15 مجموعه بزرگ در این حوزه در کشور در حال فعالیت هستند. سیاستگذاری بتا به این سمت حرکت می‌کند که بتواند صدای خود را در سطح جامعه برساند. آخرین اقدام قابل توجه این مجموعه، قبل از انتخابات بود که بتا جزو 5 سنجه‌ اصلی تحلیل داده‌های انتخاباتی و درواقع از اصلی‌ترین‌ها بود. به‌خاطر همین شورای عالی فضای مجازی این شرکت را به‌همراه دو شرکت دیگر دعوت کرده بود تا تئوری‌های خود را در حوزه بیگ‌دیتا و هوش مصنوعی ارائه کنند که این برای شرکتی که تنها یکسال است فعالیت خود را شروع کرده خیلی خوب است.

به‌تازگی در فضای دیجیتال مارکتینگ هم به‌خاطر جذابیتی که دارد فعالیت‌هایی را آغاز کرده است. البته عمده فعالیت‌ بتا در این فضا مربوط به حوزه بیگ‌دیتا است. به‌عنوان مثال برنامه اتم جزو تعاملات بتا در حوزه دیجیتال مارکتینگ است. همچنین با شبکه مستند هم جلساتی در این باره برگزار کرده است. در مپنا هم به‌عنوان مشاور این حوزه فعالیت می‌کند. البته این فضا هنوز R&D نیست و بتا به‌دنبال این است که این فعالیت‌ها در حوزه R&D انجام شود.

از دیگر موضوعات فعالیت بتا، در بخش «داده‌های آفلاین» است که به تولید نرم‌افزارهایی منتهی شده است. یک اپلیکیشن «تکست ماینینگ» طراحی و راه‌اندازی شده که کار تحلیل متن را انجام می‌دهد. به زبان فارسی نرم‌افزاری به این قابلیت وجود ندارد و همه نیازها را برطرف نکرده است و در آینده‌ای نزدیک در این موضوع فعالیت حرف‌هایی برای گفتن خواهد داشت.

یکی دیگر از فعالیت‌های بتا، پژوهش در حوزه «روش» بیگ‌دیتا است. حرف جدیدی که تاکنون اقدامی از سوی بزرگان بیگ‌دیتا در ایران روی آن انجام نشده است. در بتا کارگروهی غالباً از دانشجویان مقطع دکترا وجود دارد که در این حوزه محتوای خوبی تولید کرده و تاکنون بنابر برآوردهای انجام شده پیشرفت 40 درصدی داشته است و می‌توان امیدوار بود پایان‌بخش فعالیت در این بخش به انتشار کتابی پیرامون «روش تحقیق در حوزه بیگ‌دیتا» بیانجامد.

درباره نویسنده

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *